De schilder Renoir en Wereld Reuma dag

Vandaag, 12 oktober, is het Wereld Reuma dag en moet ik onherroepelijk denken aan de woorden van de impressionistische schilder Auguste Renoir (1841-1919): voor mij moet een schilderij iets liefdevols, verheugends en moois, ja iets moois zijn. Er zijn al genoeg vervelende dingen op de wereld. Er is geen reden om er nog meer te maken!

Renoir, Les Grands Boulevards, 1875

De schilderijen van Renoir behoren tot de meest feestelijke en opgewekte werken uit de negentiende eeuw, een lust voor het oog. Nooit heeft hij zijn publiek willen choqueren of deelgenoot maken van pijn, destructie en haat. Hij hield van het leven en toonde de wereld van haar vrolijke en mooie kant. De aarde is het Paradijs van goden en godinnen……..en juist dat is wat ik graag wil schilderen, aldus de impressionistische schilder Renoir.

Auguste_Renoir_-_The_Swing_-_Google_Art_Project Renoir reuma

Wat weinig mensen weten, is het feit dat deze altijd optimistische en vrolijke man een groot deel van zijn leven reuma heeft gehad, om precies te zijn reumatoïde artritis. Zijn grote passie schilderen wilde hij echter niet opgeven. Daarom liet hij penselen met zwachtels aan zijn polsen binden om door te gaan met het creëren van een Feest van Kleur! Er is immers al ellende genoeg in de wereld waarom deze ook nog op het doek zetten? Door mooie en liefdevolle schilderijen te maken, wilde Renoir de mensheid positieve energie meegeven en probeerde hij zijn eigen pijn niet te voelen. Niet alleen zijn impressionistische werken, ook zijn doorzettingsvermogen en kracht om onder de meest erbarmelijke omstandigheden een vrolijk schilderij te schilderen, maken Renoir voor mij onsterfelijk.

12 oktober 2015
© Karin Haanappel

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s