basiscursus kunstgeschiedenis: een introductie in ‘The Story of Art’

In 1990 volgde ik voor het eerst een collegeblok kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, ik studeerde Algemene Letteren en wilde graag meer weten over de fascinerende wereld der kunsten. In de volksmond werd deze inleiding in de kunstgeschiedenis de ‘Gombrich-cursus’ genoemd, naar het boek van Ernst Gombrich dat wij gebruikten The Story of Art. Het was een geweldig collegeblok dat mij heeft doen besluiten om naast Algemene Letteren ook Kunstgeschiedenis te gaan studeren!

Na mijn afstuderen wilde ik heel graag mijn enthousiasme voor de kunstgeschiedenis overdragen aan anderen en besloot om mijn eerstegraad lesbevoegdheid te halen. Vervolgens ben ik les gaan geven in kunst- en cultuurgeschiedenis. Een van de eerste cursussen die ik destijds ontwikkelde, was de basiscursus kunstgeschiedenis aan de hand van Gombrichs boek. Al meer dan 60 jaar geldt dit boek als een van de beste inleidingen in de kunstgeschiedenis. Gombrich heeft geprobeerd de lezer het verhaal van de kunst in woord en beeld aan te bieden en heeft het boek in zeer begrijpelijke taal geschreven waardoor het uitstekend geschikt is voor educatie. Echter, het boek is geheel in lijn met de 19e eeuwse canon van de kunstgeschiedenis waardoor vrouwelijke kunstenaars niet aan bod komen. Dit hiaat vul ik al jaren op door in mijn cursussen zoveel mogelijk vrouwelijke kunstenaars aan bod te laten komen. Vanaf september kan dat zelfs met een lesboek! Op 8 maart 2012 verscheen mijn boek Herstory of Art waarin ik vanuit een egalitair perspectief de wereld van de kunst en de kunstenaars beschrijf en aantoon dat kunst van meet af aan gemaakt is door mannen én vrouwen oftewel The Story of Art is his & her story…….

 

Op dinsdagochtend 12 september 2017 start de vernieuwde basiscursus kunstgeschiedenis (locatie Universiteit van Tilburg). Er is veel aandacht voor kunstenaars (mannen en vrouwen), technieken, stijlen en begrippen en alle kunstenaars en kunstwerken zullen worden geplaatst in een culturele, sociale en historische context. Met behulp van schitterende powerpoint presentaties zullen eeuwen vol kunst voorbijkomen. Bij de cursus verschijnt een syllabus waarin per les een aantal vragen is opgenomen die (facultatief) als huiswerk gemaakt kunnen worden. Ook worden hoofdstukken uit de lesboeken opgegeven die doorgelezen kunnen worden. Aan het begin van elke les worden de vragen besproken waardoor het herhalen en automatiseren van de stof gewaarborgd is. De basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art bestaat uit 30 bijeenkomsten (colleges en excursies) van 2,5 uur verspreid over een collegejaar (september – april). Het is ook mogelijk om per blok van 10 bijeenkomsten in te schrijven. Wie alle 30 bijeenkomsten heeft bijgewoond, ontvangt een certificaat.

Blok 1: oudheid en middeleeuwen
9 colleges en 1 excursie naar Museum Catharijneconvent in Utrecht
Blok 2: renaissance en barok
9 colleges en 1 excursie naar het Dordrechts Museum in Dordrecht
Blok 3: van classicisme naar modernisme
9 colleges en 1 excursie naar het Kröller-Müller Museum in Otterlo

Literatuur:
– E.H. Gombrich: Eeuwige Schoonheid (Nederlandse vertaling van The Story of Art)
– K. Haanappel: Herstory of Art

Meer informatie of aanmelden: www.storyofart.nl


Het verhaal van de kunst is om steeds weer opnieuw te lezen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s