Studiedag Impressionisme: sensatie & inspiratie

De collectie impressionisten uit de Hermitage in St. Petersburg is wereldberoemd en vanaf 16 juni a.s. tot 13 januari 2013 te zien in Amsterdam. De tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie toont topstukken van Monet, Renoir, Sisley en Pissarro naast werk van andere invloedrijke Franse schilders als Delacroix en Gérôme. Het contrast tussen de verschillende kunststromingen is een belangrijk aspect van de tentoonstelling. Zo wordt de ‘sensatie’ van het impressionisme zichtbaar temidden van de meer academisch geschoolde kunstenaars. Tevens wordt duidelijk dat het impressionisme heeft gediend als inspiratiebron voor de moderne kunst.

Sensatie
Het impressionisme ontleent zijn naam aan Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872. De naam werd spottend gebruikt door een journalist, maar groeide al snel uit tot een geuzennaam. De impressionisten schilderden vluchtige impressies, puur voor het plezier van het schilderen, zonder ‘grootse gedachte’, met levendige kleuren, in de openlucht met steeds veranderend licht. Daarmee brachten zij vernieuwing in een starre kunstwereld. De onderwerpen zijn toegankelijk en naast stadsgezichten en landschappen zijn vaak de aantrekkelijke kanten van het alledaagse leven van de bourgeoisie weergegeven: de cafés en boulevards van Parijs, uitstapjes naar de kust, informele portretten en roeitochten net buiten de stad. De revolutionaire opvattingen van de vernieuwers druisten regelrecht in tegen de heersende academische traditie. De kleurrijke ‘impressies’ werden als schokkend en radicaal ervaren en in het begin belachelijk gemaakt. De breuk in stijl, techniek en thematiek bleek echter zeer inspirerend voor veel kunstenaars. Er ontstond een nieuwe kijk op de werkelijkheid, een nieuwe schoonheid, een nieuw tijdperk.

Inspiratie
Het impressionisme is destijds ontstaan als een reactie op het classicisme van de Parijse Salon, waar officieel geselecteerde kunst jaarlijks werd getoond. De vertegenwoordigers van deze stroming schilderden alles precies zoals ze geacht werden het te schilderen, geconstrueerde scènes, scherp omlijnd en met oog voor detail. Zij kozen mythologische, historische of religieuze onderwerpen. De belangrijkste kunstenaars van de (neo)classisistische tradities zijn Alexandre Cabanel en Jean-Léon Gérôme. Van de Franse romantici is Eugène Delacroix een van de bekendste. Schilders als Théodore Rousseau en Charles-François Daubigny vertegenwoordigen de Barbizon-school. Zij zijn te zien als voorlopers van de impressionisten omdat zij hun realistische landschappen en plein air schilderden.

Tijdens deze studiedag zal de tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie centraal staan. Aan de hand van de vele kunstwerken die in de Hermitage Amsterdam te zien zijn, wordt inzicht gegeven in een van de meest boeiende perioden uit de kusntgeschiedenis. De kunstwerken worden in de context van de tijd geplaatst zodat naast impressionisme ook aandacht zal zijn voor salonkunstenaars, tijdgenoten van de impressionisten, postimpressionisten en vrouwelijke impressionisten. Immers, in de 19e eeuw stelde men: l’impressionisme c’est feminine……

Globaal programma:
Welkom vanaf 10.00 uur
10.30 – 13.00 uur Impressionisme: sensatie
13.00 – 14.00 uur lunchpauze
14.00 – 16.30 uur Impressionisme: inspiratie
16.30 – 17.00 uur uitloop en mogelijkheid tot vragen stellen
17.00 uur einde

Locatie Arnhem: Zalencentrum De Coehoorn (straat tegenover het Centraal Station)
Datum: maandag 17 september 2012
Prijs: € 42,50 (min. 15 deelnemers)
Code: STU601

Locatie Tilburg: Universiteit van Tilburg, Esplanade Building, black box
Datum: donderdag 20 september 2012
Prijs: € 42,50 (min. 15 deelnemers)
Code: STU602

Aanmelden: stuur een email naar info@haanappelart.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s